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Question: Are duct smoke detectors required to be monitored by the building’s fire alarm 
control panel if the control panel only monitors fire sprinkler water flow alarm and valve 
tampering? 
 
Answer: No.  Per the CSFM Code Interpretation #02-021, duct detectors are only required 
to be connected to the building’s fire alarm control panel if the building requires a fire alarm 
system.  The C.B.C. requirements for valve monitoring and water flow alarm for fire sprinkler 
systems do not constitute a fire alarm system.  Below is the text of CSFM Code Interpretation 
#02-021: 
 
Is a sprinkler monitoring system considered to be a “fire detection system” or an “alarm system” 
with reference to Section 608 of the California Mechanical Code (1998)?  Are duct detectors 
required to be connected to these sprinkler monitoring systems? 
 
No. The sprinkler monitoring requirements are found in Section 904.3.1 of the California 
Building Code which requires valve monitoring and water flow alarm.  It is not intended to 
require a fire alarm system.  However, if a fire alarm system is provided, then both the duct 
detectors and the automatic fire sprinkler monitoring and fire alarms shall be tied to and be an 
integral part of the listed and approved fire alarm system.  
 
 
 
 
 
 

For Further Clarification: Tim Ippolito, Assistant Fire Marshal 
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